BELANGRIJK

Met pijn in het hart heeft KWF besloten om te stoppen met de Samenloop.
Lees hier meer over dit besluit

Blog: Vasten

De dokters van morgen

De SamenLoop voor Hoop in Joure is bedoeld als inzamelingsactie. Maar we willen als organisatie ook graag nieuwe ontwikkelingen met jullie delen, bijvoorbeeld op het gebied van voeding of andere zaken die waardevol kunnen zijn voor mensen die chemokuren ondergaan. Dit keer: de mogelijkheden van vasten.

Binnen de reguliere geneeskunde komt steeds meer aandacht voor de effecten van voeding tijdens ziekte en herstel. Ook het vasten, dus tijdelijk niet eten, is in opkomst als ondersteuning tijdens een chemokuur. Op dinsdag 8 oktober besteedde het tv-programma “De dokters van morgen” aandacht aan dit fenomeen. Het ging daarbij ook over de gezondheidseffecten van gezonde mensen en over het voorkomen van zogeheten welvaartsziekten als diabetes en hart- en vaatziekten.

Wat is tijdelijk vasten?
Tijdelijk vasten is niets meer of minder dan een bepaalde tijdsperiode niet eten. In het Engels heet dit ‘intermittent fasting’. Door een periode van niet eten geef je je organen de kans om grote schoonmaak te houden. Met als mogelijke gevolgen: een verlaging van het ‘foute’ cholesterol (LDL), verhoging van het goede HDL gehalte, een lager bloedsuikergehalte, verkleining van de buikomvang en afvallen.

In een testgroep met kankerpatiënten hadden veel mensen die vasten gedurende de chemokuur minder last van bijwerkingen zoals misselijkheid. En het kan het genezingsproces zelf ook ten goede komen, al zijn artsen het daar nog niet helemaal over eens.

Hoe kun je vasten?
In het programma werden twee methodes beschreven die je als gezond persoon makkelijk kunt proberen: 16/8 of 5/2. Bij de eerste manier eet je zestien uren per dag niet en de andere acht uren wel. Je slaat dan bijvoorbeeld het ontbijt over en eet alleen tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Bij de tweede methode eet je gedurende twee dagen per week niet. De andere vijf dagen eet je gewoon zoals je gewend bent. Je mag dus in principe alles eten, al hebben verstandige keuzes uiteraard meer effect. Uit het tv-programma, en bij navraag om ons heen, blijkt dat de 16/8 methode voor gezonde mensen redelijk eenvoudig vol te houden is.

Voor kankerpatiënten: overleg met je arts
Voor mensen met kanker is overleg met een behandelend arts echt nodig. Als je ziek bent kun je dit niet zomaar uitproberen. Maar het kan voordelen hebben en bijdragen aan het dragelijker maken van een chemokuur en mogelijk ook aan je herstel.

Kijk voor meer informatie op:  https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/antoinette-aan-de-slag-met-vasten-in-dokters-van-morgen/

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het Samenloop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer