‘Leven in de geest van Danique’

Erik (42) en Ina (50) verloren hun dochter Danique op 3,5-jarige leeftijd aan kanker. “Wij leven in de geest van Danique. En dus is opgeven of niks doen geen optie.” Daarom zei het echtpaar direct ‘ja’ tegen de organisatie van de 1ste SamenLoop in Elim.
woensdag 13 september 2017

In december 2003 werd Danique geboren, de prachtige dochter van Ina en Erik. Een vrolijk meisje, dat zich prima ontwikkelde. Toen ze bijna 2 jaar was, kreeg ze echter vage gezondheidsklachten. Grieperig, slechter eten, zere beentjes. De huisarts kon niets vinden maar besloot hen door te verwijzen naar het ziekenhuis. “En toen dacht ik: nou klopt er iets niet”, zegt Ina. “Toen werden we bang.” Hun angst bleek helaas terecht. Hun dochtertje kreeg de diagnose neuroblastoom. “Dan stort je wereld in.”

Wondertje van Groningen

Ze werden doorverwezen naar het ziekenhuis in Groningen. Erik: “We hadden een slechte prognose voor Danique, slechts 20% overlevingskans. Maar de schouders gingen eronder. Knokken, niks doen was geen optie. En Danique was zo’n kanjer. Tussen de chemobehandelingen door mocht ze mee naar huis. Ze speelde, en herstelde steeds goed. Door de manier waarop zij doorging, heeft zij ons erdoor gesleept.” Ook de medici in Groningen waren onder de indruk. Erik: “Zij noemden haar ‘het wondertje van Groningen’. En wij waren zo hoopvol. Wij dachten: wat er ook gebeurt, zij gaat dit overleven.”

Een mokerslag

Begin mei 2006 waren alle behandelingen achter de rug en was Danique schoon. Maandelijks moesten ze op controle komen, in Groningen of Emmen. Het ging goed, maar Ina hield een slag om de arm. “Ik durfde niet volmondig te zeggen: ‘het is weer goed’. De mensen om me heen, ook Erik, zeiden: ‘Kom op, Ina, je moet het geloven’. Maar ik wilde het eerst echt zien.” Tot begin 2007 ging het goed, maar in februari kreeg Danique weer vage klachten. Ina: “Alle alarmbellen gingen rinkelen toen er in haar urine verdachte stofjes werden gevonden.” En toen kwam de uitslag; de kanker was terug. Erik: “Omdat de zwaarste behandelingen al waren ingezet, wisten we dat het eindig was. Dat was een keiharde mokerslag.” En dan? Hoe ga je als ouders om met dat bericht? “Je grijpt elkaar vast. Hoe moet het nou, wat kunnen we nog? En vooral; die kleine mag er niks van merken.”

Met de dag

Er bleek nog een levensverlengende radioactieve behandeling in Rotterdam te zijn. Erik: “Maar dan mocht je 4 á 5 dagen niet bij je kind zijn. Terwijl je juist alleen maar bij haar wilt zijn.” Uiteindelijk hebben ze toch voor die behandeling gekozen. Het bleek een godsgeschenk, waardoor ze nog zes heel goede weken samen met Danique hebben gehad. Daarna ging het snel. In mei bleek het bloedonderzoek te slecht om haar nog een keer te behandelen. Ina: “Vanaf dat moment leefden we met de dag.”

Verdrietig maar trots

Danique overleed op 10 juni 2007. Ina: “Je moet door, je hebt geen andere keuze. Ook voor haar grote zus Sharon, mijn dochter uit een eerder huwelijk.” Het gesprek met Erik en Ina gaat over verlies en verdriet, maar bovenal over kracht en trots. Erik: “Zij heeft ons in die 3,5 jaar meer laten zien dan ik heb gezien in 42 jaar. Ze is echt een voorbeeld, onze inspiratiebron om door te gaan. Veel mensen snappen niet hoe Ina en ik omgaan met ons verlies. Ik hoop maar dat ze het nooit zullen begrijpen. Want dat betekent dat ze geen afscheid van hun kind hebben hoeven nemen.”

Parel

De trotse bijnaam voor hun dochter is Parel, Ina en Erik zijn als ouders de oester. Die mooie metafoor stond in het gedicht op de rouwkaart van Danique, en mogelijk straks op de kaarsenzak bij de Kaarsenceremonie. Erik leest het gedicht voor en dan wordt het stil. Erik en Ina zijn beiden geraakt en kunnen even geen woord meer uitbrengen.

De SamenLoop Elim vindt plaats in het weekend van 30 september. Kijk voor meer informatie op de website.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer