‘In mijn hoofd ben ik niet kankervrij’

Als vierjarig meisje werd ze getroffen door nierkanker en de laatste jaren nam ze afscheid van veel dierbaren. Toch blijft Francis van Don (55) positief. Eind juni liep ze met veertig vrienden en familieleden de SamenLoop Papendrecht onder de naam Family Ties, want, “kanker is een rotziekte, maar het verbindt ook”.
woensdag 17 januari 2018

Fijne jeugd
Francis onderging intensieve behandelingen en lag zes maanden in het ziekenhuis. Het bloedprikken, de geurtjes en geluiden blijven haar nog bij. Toch denkt ze aan haar kindertijd voornamelijk postitief terug. Francis: “Mijn ouders maakten geen onderscheid tussen mij en mijn broertjes en zus. Ik ben gelukkig niet als ‘het zieke kind’ opgegroeid. Ik kreeg zelfs jaren later pas te horen dat ik kanker had.”

Kankervrij?
Lange tijd hield het haar niet bezig. Tegenwoordig ondervindt ze dagelijk de nasleep van haar ziek zijn. Ze is behandeld aan haar schildklier op de plekken waar ze destijds is bestraald en haar alvleesklier werkt niet goed. Jaarlijks bezoekt ze het ziekenhuis voor controle. Francis: “Dat is elke keer weer spannend. Ik houd er rekening mee dat er dit keer geen goed bericht komt. In mijn hoofd ben ik niet kankervrij.”

Binnen zes weken overleden
Daarbovenop verloor Francis in de afgelopen jaren veel dierbaren aan kanker. Sommigen heel plotseling. “We herdachten met de familie ons neefje Yoshi, die op zijn zeventiende overleed. Mijn neef zei toen nog ‘ik geef het volgende familiefeest’. Niet wetende dat dat zijn eigen begrafenis zou zijn. Hij overleed in juni, nog geen zes weken later, aan darmkanker.” Ondanks alles staat ze positief in het leven. Ze haalt kracht uit haar familie. “We praten erover. De ziekte wordt genoemd. Prognoses worden genoemd. We draaien er niet omheen. Iedereen leeft met elkaar mee.”

Stel niets uit
Francis staat anders in het leven door alles wat ze meemaakt. “Uit eten, reizen naar familie in Singapore, Amerika en Bali, mijn ouders die allebei nog in leven zijn. Allemaal dingen om van te genieten.” Francis’ levensmotto is dan ook niet voor niks ‘Leef alsof het je laatste dag is’, naar het lied van André Hazes jr.. “Niet zwaarmoedig bedoeld!” voegt Francis er gelijk aan toe “maar ik stel niets meer uit. Mijn man en ik dachten vaak ‘laten we sparen. Dat komt later wel.’ Totdat een vriend van ons op 42-jarige leeftijd overleed. Sindsdien nemen we gelijk actie als we een leuk idee hebben.”

Family Ties
Zo ontstond bij Francis ook het idee om samen met familie en vrienden de krachten te bundelen. Ze belde haar nicht Peggy met de vraag of ze mee wilde doen aan de SamenLoop Papendrecht. Francis: “Hoe zij de draad van het leven weer oppakt na het overlijden van haar zoon Yoshi, is zo bijzonder. Ik ben trots op haar. Ze was gelijk enthousiast om mee te lopen.” In juni dit jaar was het zover. Met 2 teams liepen ze onder de naam ‘Familie Ties’ mee. In totaal met veertig mensen. Waarom die naam? Francis: “Omdat de band alleen maar sterker wordt door kanker. Kanker is een rotziekte maar het verbindt ook heel erg.”

Ook de SamenLoop zelf bleek mensen samen te brengen. “Tijdens het lopen ontmoetten mijn vriendin en nicht elkaar voor het eerst en deelden hun emoties. Als je dit soort ervaringen met elkaar deelt word je gewoon familie van elkaar.”

De SamenLoop Papendrecht vond plaats op 23 en 24 juni 2017.

 

 

 

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer