'We stonden stil bij iets waar je normaal overheen dendert'

Voor Gerdie Bours (52) kwam de diagnose borstkanker in een periode waarin ze zich juist heel fit en goed voelde. Ze was de zoveelste in haar omgeving die te maken kreeg met kanker. Voor haar nicht was dit de druppel, ze móést iets doen.
donderdag 2 februari 2017

“Mijn zus is in 2010 overleden aan kanker, een nichtje kreeg kanker toen ze pas tien maanden was, ik ben mijn vader en een goede vriendin verloren. Voor mijn nichtje Nienke was mijn diagnose de druppel, ze wilde niet weer langs de zijlijn staan maar nu écht iets kunnen doen. En zo is team ‘Power to the Dragon’ ontstaan voor SamenLoop Berkelland. Het team bestond uit familie en mijn beste vriendin en haar dochter. We wilden een groep mensen waarbij we echt helemaal onszelf konden zijn.”

Dood
“Onze enige zoon [11, red.] liep ook mee. Hij had het moeilijk toen ik ziek werd en dacht dat zijn moeder dood zou gaan. Omdat hij het niet durfde te vertellen op school, ben ik met hem meegegaan. In de klas heb ik verteld wat er aan de hand was en vragen beantwoord. Iedereen was heel betrokken. Voor iedere klasgenoot heb ik een kaarsenzak gekocht waar ze iets op konden schrijven of tekenen. Voor mijn zoon was dit een enorme opluchting, en ook SamenLoop is voor hem heel belangrijk geweest.”

Veel dieper
“Het weekend van de SamenLoop heb ik in een rolstoel doorgebracht, maar het was daardoor niet minder mooi. Meteen toen we het terrein opkwamen, voelden we de saamhorigheid en warmte. Iedereen daar wist waarvoor je kwam. Het was heel bijzonder om dit met familie mee te maken. Samen stonden we stil bij iets waar je normaal overheen dendert, want je gaat altijd maar weer door. Dit was veel meer dan erover praten. Woorden vielen weg en toch was dit veel dieper zonder heel erg in het verdriet te blijven hangen.”

Lievelingskoekjes
“In aanloop naar het evenement bedachten we acties om geld op te halen. Een neef had speciale klompen gemaakt en ik heb ontelbaar veel kniepertjes gebakken om te verkopen. Mijn zus was altijd dol op kniepertjes. In de periode voor haar overlijden, wilde ze nog graag deze koekjes eten. En dus gingen we, midden in de zomer, de keuken in om deze winterse koekjes te bakken. Het was bijzonder om de opbrengst van de verkoop van de lievelingskoekjes van mijn zus te kunnen doneren aan KWF. Onderzoek is zo belangrijk, want dankzij een recent afgesloten onderzoek kon ik een waardevol medicijn krijgen.”

Een drama
“Als je al die kaarsenzakken ziet staan, word je echt stil. Zóveel zakken, zóveel mensen die met kanker te maken hebben. Aan elke zak hangt een drama voor iemand en zijn naasten. Ook de zakken van de klasgenoten van mijn zoon stonden ertussen. Als team hebben we elkaar vastgehouden en er zijn de nodige tranen gevallen. Maar we hebben samen ook enorm gelachen, en dat is wat het zo bijzonder maakte. SamenLoop voor Hoop heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht en ik voelde me enorm gesteund. Ik wilde niet naar huis, het was zo fijn.”

Eenzaam
“Hoewel ik tijdens de behandelingen van alle kanten gesteund werd door vrienden en familie, heb ik me nog nooit zo eenzaam gevoeld. Kanker is echt iets wat je helemaal zelf aan moet gaan. In oktober heb ik mijn laatste bestraling gehad en de tumor is succesvol verwijderd. De behandelingen hebben gewerkt, maar me erg verzwakt. Mijn lijf zal ik opnieuw moeten leren kennen, want het kan nu zoveel minder dan voorheen. De feestdagen waren voor mij een moeilijke tijd. Ik leefde in een soort groot déjà-vu omdat het precies een jaar geleden was dat alles voor mij begon. De onbevangenheid waarmee ik in het leven stond was even ver te zoeken. Maar mijn beste vriendin, mijn zus en mijn moeder kwamen en met z’n allen maakten we er het beste van.”

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer