‘Haar puberteit stond in het teken van overleven’

Xenia (19) zou 4 jaar geleden zingen tijdens de SamenLoop Baarle-Nassau. Het liep allemaal anders toen ze 2 maanden daarvoor kanker kreeg. Gelukkig krijgt ze dit jaar een herkansing.
donderdag 4 mei 2017

“Het was enorm emotioneel om toe te kijken tijdens de Kaarsenceremonie toen mijn koor optrad. Ik had ook op dat podium moeten staan. In plaats daarvan zat ik in een rolstoel en was ik mijn stem kwijt”, vertelt Xenia. Haar broer deed tijdens de ceremonie uit het niets een woordje voor zijn zus. Dat maakte ook veel indruk.

Spoedoperatie

De diagnose kanker kwam totaal onverwachts. “Xenia kreeg last van haar nek en toen dat na twee weken niet beter werd, zijn we naar de huisarts gegaan”, vertelt haar moeder. “Ze kreeg spierverslappers maar dit pakte verkeerd uit, waardoor ze een spoedoperatie moest ondergaan. Hier kwam ze verlamd uit. Ze kon alleen haar teen nog bewegen, zelfs haar stem was weg. De kanker bleek in haar ruggenmerg te zitten.” Zelf weet Xenia er niet veel meer van. De eerste week na de operatie lag ze op de intensive care. “Ik besefte niet hoe ernstig ik eraan toe was”, vertelt ze. “Het enige wat ik wilde, was weer alles kunnen.”

“Xenia staat heel positief in het leven,” zegt haar moeder. “We kunnen ook niet anders, je kan de situatie niet veranderen en dus moet je door. Je komt echt in een achtbaan van emoties terecht. Gelukkig gingen we er als gezin goed mee om, iedereen was er voor elkaar. Terwijl ik voor onze dochter zorgde, hield mijn man de zaak draaiende. Onze andere drie kinderen hielpen waar dat kon. Xenia was heel afhankelijk en daardoor is onze band nog sterker en intenser geworden. Tijdens het revalideren heeft ze keihard gewerkt om alles weer te kunnen. En dat is gelukt, de artsen noemen haar een medisch wonder. Na drie maanden kon ze weer voorzichtig fietsen, hockeyen en zingen, iets waar ze veel kracht uit haalt.”

Bang om iets verkeerds te zeggen

“Mensen weten niet zo goed wat ze moeten zeggen als iemand in hun omgeving te maken krijgt met kanker,” vertelt Xenia’s moeder. “Zelfs ik weet dat niet, terwijl ik het van dichtbij meemaak. Je bent toch bang om iets verkeerds te zeggen en soms ben je het gewoon beu als mensen vragen hoe het gaat, dan wil je gewoon ‘normaal’ zijn. De bespreekbaarheid van kanker tijdens SamenLoop voor Hoop is heel bijzonder. Op dit evenement kun je iets loslaten, mensen zijn heel open naar elkaar. Ze vertellen hun ervaringen met de ziekte en begrijpen het verhaal van een ander. Iedereen zit tenslotte in hetzelfde schuitje.”

Overleven

De situatie van Xenia is nu stabiel. Ze is weer volop aan het hockeyen en zingen. Dat laatste doen moeder en dochter ook samen, iets waar ze enorm van genieten. “Helaas hebben ze niet alles kunnen weghalen en staat Xenia nog altijd onder controle bij het ziekenhuis. Dit maakt je extra alert als er iets met haar is,” vertelt haar moeder. “Xenia staat nu bewuster in het leven en is sneller volwassen geworden. De puberteit heeft ze overgeslagen, omdat ze toen alleen bezig was met overleven. Gelukkig kan ze dat nu inhalen.”

“Dit jaar gaan we weer naar de SamenLoop Baarle-Nassau. Xenia als survivor en ik als vicevoorzitter van de commissie Amusement. Ik zal dus met van alles en nog wat bezig zijn. Vier jaar geleden duwde ik de rolstoel en moesten we tussendoor steeds even naar huis om bij te komen. Dit jaar zal Xenia vooral kunnen genieten. En het bijzondere is dat ze nu wél op het podium staat met het jongerenkoor.” Haar dochter vult aan: “Ik heb zelf een lied gemaakt dat ik zal zingen met een liveband tijdens de Kaarsenceremonie. Dit zal een emotioneel moment zijn, maar ik ben heel blij dat ik dit kan en mag doen.”

 

SamenLoop Baarle-Nassau is in het weekend van 13 en 14 mei. Kijk voor meer informatie op de lokale website.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer