BELANGRIJK

Met pijn in het hart heeft KWF besloten om te stoppen met de Samenloop.
Lees hier meer over dit besluit

Xenia zingt op jouw SamenLoop

Ondanks haar ziekte, haar angst om in het openbaar te verschijnen en haar gebrek aan energie wil Xenia Gounalakis (21) niets liever dan zingen op SamenLopen door heel Nederland. “Door de kanker kan ik niet echt veel. Daarom besteed ik de tijd die ik wel heb graag aan iets nuttigs.”
vrijdag 24 mei 2019

En dat is voor Xenia SamenLoop voor Hoop. “Hier wordt natuurlijk zoveel mogelijk geld opgehaald voor KWF Kankerbestrijding en door de aanwezigheid van (ex-)kankerpatiënten zie je ook echt dat het nut heeft. Het geeft mij en anderen hoop. En de mensen die ermee te maken hebben gehad, de survivors, worden ook nog eens enorm in de watten gelegd en hebben een prachtig weekend.”

Op haar 15e zou Xenia met haar jongerenkoor gaan zingen op de SamenLoop voor Hoop van Baarle-Nassau. Maar twee maanden daarvoor had ze opeens verschrikkelijk veel pijn in haar nek. Uit een spoedoperatie bleek dat ze een tumor bij haar nekwervel had die de artsen voor de helft konden verwijderen. Ze werd verlamd wakker, en ook zonder stem. Vreselijk, voor dit energieke meisje dat zo van zingen hield. Ze was uiteindelijk wel op de SamenLoop van Baarle-Nassau aanwezig. Maar helaas niet als zangeres, maar als survivor.


Gelukkig krabbelde Xenia weer op. Ze leerde weer lopen en praten en kon tot haar grote opluchting zelfs weer zingen. En niet zo’n beetje ook. Speciaal voor SamenLoop schreef ze een ontroerend nummer. Ze zong het in 2017 live tijdens de Kaarsenceremonie in Baarle-Nassau op het podium waar ze op haar 15e al zo graag wilde staan. “Het gaat over hoe het voor mij is om kanker te hebben. Over mijn gevoelens.” En dat raakte de aanwezigen.  “De andere survivors lieten weten dat ze het heel mooi vonden en ontroerd waren omdat ze hetzelfde voelen.”

Helaas werd Xenia vorig jaar in juli weer ziek. “Ik zat op vijf jaar en alles leek goed te gaan. Maar tijdens een familiebezoek in het buitenland kreeg ik knallende hoofdpijn en kon ik niet meer eten en drinken. Cellen van de tumor bleken te zijn losgeraakt en zijn in het vocht dat bij mijn hersenen, nek en ruggenwervel zit terechtgekomen. Dat had ik niet aan zien komen.”

Het is nog steeds onzeker of die cellen ergens vast blijven zitten of via het vocht door haar lichaam blijven gaan. Haar laatste chemo sloeg niet aan en de artsen zijn nu aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een nieuwe chemotherapie. Xenia heeft er dagelijks enorme hoofdpijn van en is heel erg moe. En omdat ze bang is dat iedereen naar haar kijkt en dat ze zomaar neervalt durft ze niet vaak naar buiten.

Tóch komt ze enorm sterk en positief over en blijft ze zoveel mogelijk doen wat ze leuk vindt. Dit lukt mede dankzij Shaia, haar hulphond in opleiding die haar helpt bij haar PTSS. Xenia leidt haar zelf op en Shaia gaat bijna overal mee naartoe. Zoals naar musicalles, en naar hockey. Twee dingen waar Xenia enorm van geniet omdat ze daar zo lekker zichzelf kan zijn. En ondanks haar angsten kiest deze dappere meid er dus zelfs voor om in de schijnwerpers op het SamenLoop-podium te staan. “Dat is anders. Dan zit ik in mijn eigen wereld. Als ik muziek maak, let ik minder op mensen”, legt ze uit.

Haar doel is om op zoveel mogelijk SamenLopen op te treden. “Ik kan mijn eigen liedje zingen, maar ook andere nummers. En ik wil ook best wat anders doen, als dat fysiek niet te zwaar is. Ik wil gewoon helpen.”

Wil je Xenia ook voor jouw SamenLoop-podium strikken? Stuur haar dan een berichtje via Facebook. En tik haar naam in op YouTube om onder andere een optreden bij Qmusic van haar te horen.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het Samenloop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer