De SamenLoop in Alphen aan den Rijn vindt een keer in de twee jaar plaats dus voor de editie van 2012 schoof Yvonne aan als commissielid Survivors. “Ik hou ervan om mensen in de watten te leggen. En deze mensen verdienen dat ook zo enorm. Ze hebben veel meegemaakt dus ik doe er alles aan om ze een onvergetelijk weekend te bezorgen. De ceremonies zijn natuurlijk altijd al ontzettend mooi. Maar daarnaast organiseren we allerlei andere dingen. Massages, een workshop bloemenschikken en dromenvangers maken, aquarel schilderen, verwennen met een driegangendiner en een brunch. Noem maar op.”
Luxe lounge
“We richten altijd een mooie, verwarmde VIP-lounge in waar de survivors met hun partners of mantelzorgers terecht kunnen”, vervolgt de enthousiaste Alphense. “Dat zijn er bij elkaar zeker 125. En allerlei mensen helpen dan mee. De ondernemers van een winkelcentrum nemen bijvoorbeeld altijd de brunch op zich, het diner wordt door de lokale horeca verzorgd en de bakker zorgt voor petit fourtjes met het SamenLoop-logo. Wat ook altijd een groot succes is, is een fotograaf. De survivors zijn altijd heel blij met die mooie foto’s.” Als extra service biedt SamenLoop Alphen aan den Rijn een breng- en haalservice. Yvonne: “Een elektrische auto die wordt aangeboden door een autobedrijf. Sommige survivors worden wel drie keer op een neer gebracht. Dat waarderen ze enorm.”
Yvonne is trots, als ze dan naar de VIP-lounge kijkt. “Dan denk ik: ‘Dat hebben we toch weer goed gedaan’. We zetten ons natuurlijk allemaal in om zoveel mogelijk geld op te halen zodat niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker. Maar voor mij gaat het erom dat de survivors, onze eregasten, een prachtig weekend hebben. Er wordt gelachen en gehuild. En velen komen al jaren met een envelopje. Dan hebben ze bijvoorbeeld hun verjaardag gevierd en hebben ze geld gevraagd voor de SamenLoop. Dat, en de dankbaarheid, is ontzettend ontroerend.”
Geluk en doorzettingsvermogen
Zelf werd Yvonne in 2014 ziek, vlak na de SamenLoop. “Tongkanker. Er zat een bobbeltje in mijn hals. Die werd verwijderd en na onderzoek bleek dat er aan de rand verkeerde cellen zaten. Met bloedprikken leek er nog niks aan de hand te zijn. Daarna hebben ze nog een kijkoperatie gedaan en de tumor achterin bij mijn tong gevonden. Dus werd ik 36 keer bestraald en kreeg ik zeven chemo’s. Ik ben heel, heel erg ziek geweest, maar het gaat goed. Dat heeft volgens mij niet alleen met geluk te maken, maar ook met doorzettingsvermogen. Hoewel sommige mensen natuurlijk evengoed pech hebben. Ik heb geen speeksel meer dus ik heb altijd een fles water bij me. Natuurlijk heb ik het nog wel eens moeilijk en ik ben eerder moe. Maar ik ben er nog en geniet van de dingen die ik nog kan doen.”
En dat zijn nogal wat dingen. Zo werkt Yvonne drie dagen in de week als administratief medewerker bij de Universiteit Leiden, is ze initiatiefnemer en bestuurslid van het inloophuis in Alphen aan den Rijn én naast commissielid ook nog eens SamenLoop-coördinator. Trots licht ze toe: “Ik heb geen SamenLoop overgeslagen en begeleid sinds 2017 ook andere SamenLopen. Tot nu toe die in Haarlemmermeer en Lansingerland. Daarnaast doe ik dit jaar nog één laatste keer mee aan de Alpes d’Huzes. Omdat ik vijf jaar geleden de diagnose kanker kreeg.”
Hero of Hope
Het is dan ook niet voor niets dat deze kranige dame door de American Cancer Society (ACS) is uitgeroepen tot Hero of Hope, een eretitel voor (ex-)kankerpatiënten die zich op een bijzondere manier inzetten voor SamenLoop en KWF. “Een enorme eer! Er zijn zoveel mensen die daarvoor in aanmerking komen en dan kiezen ze mij. Ik werd zelfs door de mensen van ACS in Amerika gebeld en gefeliciteerd. Dat was heel bijzonder.”