BELANGRIJK

Met pijn in het hart heeft KWF besloten om te stoppen met de Samenloop.
Lees hier meer over dit besluit

‘Sterven of leven was allebei goed’

Jan de Jong werd op 57-jarige leeftijd ernstig ziek. “Lymfoomkanker in de buik, waarbij het genezingsproces ontzettend moeizaam verliep. Ik ben echt heel ziek geweest en heb wel negen maanden in het ziekenhuis gelegen.” Jan is secretaris van SamenLoop Eastermar, op 25 en 26 mei 2018.
maandag 19 februari 2018

Dankbaar voor genezing
“Er kwam een punt dat ik me volledig had overgegeven; sterven was goed, en overleven ook. Dat voelde voor mijzelf heel rustig ja. Ik heb veel steun uit mijn geloof mogen ervaren. Inmiddels ben ik 72, en heel dankbaar dat ik er nog ben. Door mijn ziekte is mijn perspectief op het leven veranderd, ik maak me tegenwoordig veel minder snel druk om zaken. En dat maakt het leven toch echt makkelijker."

Samen secretaris
Voor zijn ziekte werkte Jan bij de lokale Rabobank. “Daar ken ik voorzitter Gjalt Benedictus van. Toen hij me vroeg voor de organisatie van Samenloop Eastermar 2018 heb ik daar wel goed over nagedacht. Ik was al donateur van KWF, in onze familie komt wel meer kanker voor. Maar Samenloop kende ik nog niet. Ik aarzelde, omdat ik niet wist hoeveel tijd en energie het me zou kosten. Maar toen het voorstel kwam om de rol van secretaris samen met Taeke Hiemstra in te vullen heb ik ja gezegd; we wisselen elkaar af. We zitten zelf niet in een commissie, maar houden ons met algemene zaken bezig. Notuleren, samenstelling van de teams, aanmeldingen, updates en soms wat vragen. We hebben een hele goede sfeer in de organisatie, we worden onderling ook steeds hechter.”

Barren en betrokkenheid
Jan schetst een actieve, hechte gemeenschap in Eastermar. ‘Er zijn hier veel ‘barrens’ zoals we in Friesland zeggen. Een barren is een evenement, ze worden hier voor van alles en nog wat georganiseerd. Er is heel veel saamhorigheid, het is ‘gemütlich’. Mensen zeggen snel ‘ja’ als ze horen dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de Samenloop. En alles gratis, dat is toch mooi.” Het duurt nog tot eind mei, maar ze hebben het programma, de muzikale ondersteuning en de eregasten al rond. En er wordt een veiling georganiseerd. “Doutzen Kroes, die hier is opgegroeid, heeft een shirt ter beschikking gesteld. En Anky van Grunsven een hoefijzer van haar paard. Qua aanmeldingen van teams loopt het nog geen storm, maar dat gaat wel komen. En voor het zover is organiseren we nog van alles en nog wat. Dat gebeurt zeker ook vanuit de verschillende teams.”

Minsken net stinne mar rinneedia
“Aandacht in de media is belangrijk, dat is hier wel goed geregeld. We hebben MarNijs, onze eigen dorpskrant, en Actief, de regionale krant die in heel Tietjerksteradeel wordt verspreid.” Een grote gemeente, bestaande uit 16 dorpen/buurtschappen. “We proberen uit ieder dorp iemand te betrekken bij de Samenloop, dat vergroot het draagvlak. En dan hebben we natuurlijk ook nog Omrop Fryslân, waar we een interview op de radio hebben gekregen. En laten we piratenzender De Vrolijke Strijders niet vergeten. Die hebben een speciale jingle voor Samenloop gemaakt, die wordt twee keer per dag uitgezonden.” De jingle eindigt met de woorden minsken net stinne mar rinneedia, wat zoveel wil zeggen als: mensen niet steunen/kreunen maar lopen. Gewoon meedoen.”

Skûtsjesilen met de eregasten
Jan stond niet te trappelen om zelf deel te nemen als eregast. “Nee, dat is eigenlijk niets voor mij, persoonlijke aandacht vind ik niet zo belangrijk. Maar we hebben een heel mooi en leuk programma en gaan ook skûtsjesilen met de eregasten. En ja, dat vind ik machtig mooi. Dus doe ik toch maar mee.” Jan kijkt uit naar een geslaagde Samenloop, met heel veel betrokkenheid. “Ik ben altijd voorzichtig als het gaat om geld, hoeveel we kunnen ophalen. Maar het zou toch prachtig zijn als we ons streefbedrag binnen kunnen halen.”

De SamenLoop Eastermar vindt plaats op 25/26 mei 2018

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het Samenloop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer