BELANGRIJK

Met pijn in het hart heeft KWF besloten om te stoppen met de Samenloop.
Lees hier meer over dit besluit

'Fantastische ervaring met de klas'

Leerkracht Amanda Schokker nam met groep 7a van de Petrusschool deel aan de Samenloop Edam-Volendam. “Met een klas die dit kan en wil is dit echt een fantastische ervaring. Al was ik na 32 uur zonder slaap bekaf, ik had dit niet willen missen. Dit gaan de leerlingen nooit meer vergeten.”
maandag 5 maart 2018

Ik was enthousiast
De Samenloop Edam-Volendam wordt iedere vier jaar georganiseerd. Amanda: “Mijn oom en tante zitten in de organisatie en zeiden dat het geweldig zou zijn als er ook basisscholen zouden meedoen.” Ondanks dat de Samenloop al over 3 weken was ging Amanda enthousiast aan de slag met haar klas. “Ik had geen plan, maar ben ze gaan vertellen over Samenloop. Zeker toen ze erachter kwamen dat het 24 uur duurt, en ze daar konden slapen waren ze niet te houden. Ze zagen het bijna als een soort schoolkamp.” Ze gaf de kinderen voor hun ouders een briefje mee met informatie en de vraag om toestemming en ondersteuning.

Juf Amanda met haar klas

 

Zak vol muntjes
Er moest enorm veel worden geregeld in korte tijd. “Ik heb tenten kunnen regelen via het zwembad, van het zwembadkamp, dat was super. Leerlingen hoefden alleen nog hun eigen slaapspullen mee te nemen. En ik maakte loopschema’s. Niet alle kinderen mochten ’s nachts lopen, en een aantal sliepen thuis. Dus daar moesten we rekening mee houden.” En de opbrengst van het team? “Je betaalt € 5,00 inschrijfgeld per kind, en ze geven daar natuurlijk geld uit aan het goede doel. Maar ze bedachten vooraf ook zelf nog acties. “Juf, jij moet even een brief typen. Want als wij het uitleggen dan geloven de mensen ons niet.” Met die brief gingen de leerlingen geld ophalen. Bij familie en bekenden in de buurt. “Zat ik hier na schooltijd in het lokaal, werd er op het raam getikt; “Juf, we hebben weer een zak met geld.” Stonden ze daar stralend met een plastic zak vol muntjes. En zo werd onze opbrengst toch meer dan € 500,00. ”

Leuk en serieus
Het was prachtig weer tijdens de SamenLoop. “Door meerdere mensen is me gevraagd of meedoen wel een goed idee was. Je kunt kinderen toch niet 24 uur lang serieus laten deelnemen? Maar er is van alles te doen. Er waren clinics met volleybal en judo, daar mochten alle kinderen aan deelnemen. Ze hielpen de organisatie en ze regelden zelf met de artiesten dat ze tijdens de optredens op het podium dansjes konden verzorgen. Dat leverde natuurlijk extra publiek op.”

Licht en lampionnen
Voor de Kaarsenceremonie heeft Amanda alle leerlingen bijeengeroepen in de tent. “Ik heb ze duidelijk gemaakt dat dit het serieuze deel was en dat ze daar rekening mee moesten houden. Dat snapten ze heel goed.” De kinderen liepen met elkaar aan het begin van de stoet, met witte ballonnen met een lichtje erin. “Ja, dat was heel indrukwekkend en emotioneel. Heel veel mensen huilden, veel leerlingen ook. Dat was aangrijpend en het heeft de band tussen de leerlingen zeker versterkt.”

Een robotje
“Achteraf was iedereen op school heel enthousiast. En ook KWF Kankerbestrijding vond het een bijzonder initiatief. Onderzoeker Peter Bosman is langsgekomen om aan alle groep 7 leerlingen meer te vertellen over KWF en over kanker. In klas 7a zaten geen kinderen die persoonlijk met kanker te maken hadden, of waarvan de ouders ziek waren. “Wel in groep 7b, dat was nog heel recent en maakte erg veel indruk op alle leerlingen.” Bosman vertelde ook wat er met de opbrengst ging gebeuren. “We hebben filmpjes bekeken over een gezelschapsrobotje dat is ontwikkeld voor zieke kinderen, dat vonden alle leerlingen heel interessant.”

Niet willen missen
“Ik zou het zo weer doen. Met meer voorbereidingstijd en een betrokken team van collega’s. Nu heb ik vooral praktische steun gehad van de ouders en mijn eigen familie was er voor me. Al was ik na 32 uur zonder slaap bekaf, ik had dit niet willen missen. Het was geweldig mooi. Je hebt er binnen je groep zo veel aan, het schept echt een band.”

 

De SamenLoop Edam-Volendam vond plaats op 10 en 11 juni 2017.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het Samenloop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer