BELANGRIJK

Met pijn in het hart heeft KWF besloten om te stoppen met de Samenloop.
Lees hier meer over dit besluit

‘Vive la vie’

“Isabelle was 8 en Floris 3 toen Elsemarie overleed aan kanker. Ze heeft me op het hart gedrukt; het leven gaat door voor jullie. Vive la vie.” René Gits (54) moest in 2013 afscheid nemen van zijn vrouw, ze was pas 41. In 2016 was hij betrokken bij de Samenloop Almere.
woensdag 3 januari 2018

Net geen 12,5 jaar getrouwd
“Het is heel snel gegaan met mijn vrouw. Begin 2012 voelde ze een knobbeltje in haar borst. Natuurlijk liet ze het controleren, al snel bleek het borstkanker te zijn. Gelukkig was het behandelbaar. In oktober 2012 kregen we het geweldige bericht dat er geen kanker meer te zien was. Ze was fysiek nog niet in orde, maar dat weten we aan de effecten van de behandelingen. Maar dat was het niet. Op 5 februari, zo’n datum vergeet je nooit meer, bleek het helemaal foute boel. De kanker zat in haar lever en in haar hele wervelkolom. Ze vroeg de arts: 'Ga ik de 45 nog halen?' Slechts 5 weken later, op 8 maart, overleed ze. Op 9 maart waren we 12,5 jaar getrouwd, toen was ze er niet meer.” 

Alleen maar zitten huilen
Zijn vrouw had haar uitvaart zelf geregeld. “Het moest een afscheidsfeestje worden, een ode aan het leven. Want het leven is mooi, daar was ze heel stellig in. Vive la vie, dat was haar wens. Dat hebben we ook echt geprobeerd, met wijn en bier en een toost op het leven. Maar natuurlijk met een lach en een traan.” Via een vriendin kwam René in contact met Pink Ribbon. Ze waren bezig met de productie van een filmpje over de impact van kanker, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor nabestaanden. “Het was goed om na die eerste periode, waarin ik in een soort roes verkeerde, mijn verhaal te doen. Maar het was ook heel heftig, voor mijn gevoel heb ik alleen maar zitten huilen.”

Kanker kan ons allemaal overkomen
In 2016 raakte hij betrokken bij de SamenLoop Almere. “SamenLoop past eigenlijk nog beter bij me. In het dagelijks leven werk ik als accountmanager, dus dat heeft veel raakvlakken. Met mijn drive en enthousiasme stap ik makkelijk op mensen af. Velen hebben schroom als het gaat om sponsoring. Maar ik zie het niet als bedelen, het gaat om het redden van mensenlevens. En vergeet niet, kanker kan ons allemaal overkomen.” De voorzitter van de SamenLoop Almere heeft in 2016 gevraagd of hij het stokje van hem zou willen overnemen en de editie 2018 wil organiseren. “Ik heb er volmondig ja op gezegd. Ik vond het heel spannend en een grote verantwoordelijkheid. Maar het is een super groep, een heel enthousiast team. We doen het echt samen!”

7e editie, maar weinig bekendheid
René vertelt hoe lastig het is om Almere op de been te krijgen voor SamenLoop. “Het is de 7e editie, maar ik denk als ik op zaterdag op de markt vraag wat SamenLoop is, dat een teleurstellend percentage er iets over kan zeggen.” Steden zijn minder hecht dan dorpen, bovendien is Almere ook nog eens een hele jonge stad. “Zie daar onze uitdaging. We proberen meer te doen aan communicatie en de media goed te betrekken.” Aan de ludieke acties ligt het niet. “We bleken nog zo’n 1000 sets paarse veters op voorraad te hebben. Wat doe je ermee? We zijn nu de actie ‘Almere strikt paars tegen kanker’ gestart. En dát slaat goed aan. Nadat een aantal sportverenigingen met paarse veters heeft gesport is nu zakelijk Almere aan de beurt. De Rabobank heeft al toegezegd dat zij paarse veters in hun nette schoenen gaan rijgen. Daar word ik heel blij van.” 

Ik ben geen arts of wetenschapper
“Ik ben geen arts of wetenschapper, dus wat dat betreft heb ik niets te bieden. Mijn strijd om van kanker een controleerbare ziekte te maken moet ik op een andere manier strijden. Ik voel me dan ook zeer betrokken bij SamenLoop. Mijn dochter helpt mee met ons Instagram-account, daar ben ik heel trots op. Mijn zoon is eigenlijk nog te jong, die vindt vooral dat ik veel weg ben. In maart, als deze SamenLoop achter de rug is, gaan we het echt een tijdje rustiger aan doen. Met meer aandacht voor thuis. Maar eerst maken we samen een enorm succes van deze SamenLoop.”

De SamenLoop Almere vindt plaats op 17/18 maart 2018.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het Samenloop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer