BELANGRIJK

Met pijn in het hart heeft KWF besloten om te stoppen met de Samenloop.
Lees hier meer over dit besluit

Teams werven doe je zo!

In Tubbergen wordt in september de eerste SamenLoop voor Hoop georganiseerd. Maar met een recordaantal ingeschreven teams en deelnemers is het nu al een ongekend succes. Ze zitten zelfs al vol! Hoe hebben ze dat zo snel voor elkaar gekregen? Margret Eppink, voorzitter van team werving, geeft tips!
woensdag 27 maart 2019

Margret Eppink

Warm maken op kerstmarkten

Met 123 teams en ruim 2400 deelnemers zit de SamenLoop voor Hoop in Tubbergen vol. Terwijl deze pas in september wordt gelopen! “Het ging opeens heel hard. Als eerste SamenLoop ooit zijn we tot het maximum van 125 teams gekomen. We kunnen dus geen nieuwe teams meer toelaten”, legt Margret uit, die er zelf ook van staat te kijken.

Maar hoe kan het dat ze in relatief korte tijd zoveel deelnemers enthousiast hebben weten te krijgen? Margret heeft er verschillende verklaringen voor. “We zijn met de kerstmarkten in Tubbergen en de zeven omliggende kerkdorpen begonnen. Daar hadden we kraampjes ingericht waar we folders uitdeelden, filmpjes afspeelden en de bezoekers aanspraken. Kerst is natuurlijk al voorbij. Maar andere SamenLopen kunnen bijvoorbeeld denken aan een stand op de lokale markt, de braderie of bij ander een lokaal evenement. Het lijkt in het begin niet zoveel op te leveren. Maar hierdoor gaan mensen erover praten en dat heeft uiteindelijk veel effect!”

Kerstmarkt Tubbergen

Wat ook veel heeft geholpen is het team dat Margret om zich heen heeft verzamelt. Daar heeft ze van tevoren goed over nagedacht. “Ik wilde uit alle kerkdorpen minstens een, maar het liefst twee personen aan ons wervingsteam toevoegen. Vertaald naar een stad zou je met wijken kunnen werken. Mijn voorwaarde was dat de mensen in mijn team spontane mensen zijn met een groot netwerk. Extraverte types kennen met gemak honderd mensen die op zo’n markt rondlopen. En zij durven ze ook aan te spreken.”

Durf te praten

Zo komen we gelijk bij de volgende tip van Margret: durf! “Wees niet bang om mensen aan te spreken en persoonlijk te benaderen. Ik merk dat ze soms vinden dat er al zoveel wordt gedaan voor KWF. Maar dan maak ik het kleiner. Ik vraag of ze zelf wel eens te maken hebben gehad met de ziekte, of iemand in de familie. Dan raakt het mensen en gaat het leven. Want eigenlijk is er niemand die er echt aan ontkomt. Ik vertel dan vaak ook dat wij zelf ook geraakt zijn. Mijn man kreeg zeven jaar geleden stembandkanker waardoor hij een keelstoma kreeg. Ook bleek er een tumor in zijn hoofd te zitten die er nu nog zit. We weten dus heel goed wat het inhoudt en hoe mensen zich voelen.” 

Zet de burgemeester in

Team Tubbergen stuurde ook mails naar carnavalsgroepen, buurtschappen en verenigingen. En berichten die ze op Facebook plaatsen worden door alle commissieleden gedeeld. Daarnaast werd vanaf het begin de burgemeester al ingezet. “Ze was gelijk enthousiast en is een soort ambassadrice geworden. Ze is erg geliefd en een boegbeeld van de gemeente. Een fijne bijkomstigheid is dat de gemeente hierdoor meteen op onze hand was, wat ook erg prettig samenwerkt.”

“Een laatste tip om deelnemers te werven? Vraag mensen die zich al hebben ingeschreven om anderen te stimuleren. Je weet tenslotte zeker dat zij enthousiast zijn.” Voor vrijwilligers werven heeft de Tubbergse ook nog wel een tip: “We dachten eerst dat het handig was om mensen uit grote bedrijven te vragen, wat netwerk betreft. Die willen vaak wel sponsoren, maar die hebben meestal helemaal geen tijd. Je kunt het beter proberen bij iemand die al vrijwilligerswerk doet. Zoals de beheerder van een clubhuis of bij iemand die de velden van een voetbalvereniging onderhoudt. Die kennen ook veel mensen.”

Een rondje door de kerk

Margret kan niet wachten op 21 september, de dag dat de SamenLoop in Tubbergen van start gaat. “Omdat we in een Rooms Katholieke gemeenschap wonen hebben we ook de pastoor erbij betrokken. Die heeft toestemming gegeven om ’s nachts door de kerk te wandelen. Hierdoor, en door alle andere acties, wordt het ongetwijfeld heel bijzonder.”

Maar heeft de enthousiaste Tubbergse die verantwoordelijk is voor werving dan nog wel wat te doen nu? “Genoeg! We gaan ons nu volledig richten op acties. Want ze kunnen wel meedoen, maar er moet natuurlijk ook geld binnenkomen!”

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het Samenloop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer